Musiikkiterapia

Musiikkiterapia on tieteelliseen tutkimukseen perustuva kuntoutus-ja hoitomuoto, jossa musiikin eri elementtejä käytetään vuorovaikutuksen välineenä yksilöllisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Musiikkiterapialla voidaan saavuttaa myönteisiä tuloksia psyykkisten, fyysisten, neurologisten ja sosiaalisten oireiden hoidossa ja se soveltuu kaikenikäisille asiakkaille. Musiikkiterapia ei edellytä erityisiä musiikillisia valmiuksia vaan musiikillinen vuorovaikutus toimii luovana välineenä kohti asetettuja tavoitteita. Musiikkiterapian metodeja ovat keskustelun lisäksi mm. soittaminen, kuunteleminen, laulujen tekeminen, maalaaminen, rentoutus, improvisaatio.

Musiikkiterapiaan voit hakeutua julkisen terveydenhuollon kautta, yksityislääkärin lähetteellä tai olemalla yhteydessä suoraan terapeuttiin. Kela korvaa vaikeavammaisten lääkinnällistä kuntoutusta ja kuntoutuspsykoterapiaa 16-25-vuotiaille nuorille ja aikuisille, psyykkistä kuntoutusta tarvitseville asiakkaille.

Musiikkiterapian tavoitteita voivat olla mm. vuorovaikutustaitojen, kommunikaation ja itseilmaisun kehittäminen, kognitiivisten toimintojen kehittäminen, kehonhahmotuksen ja -hallinnan harjaannuttaminen, voimavarojen ja jaksamisen tukeminen, tunne-elämän selkiinnyttäminen ja persoonallisuuden ja elämäntaitojen vahvistaminen.